Седмица на отворените врати в ТУ - Варна

loading...

Седмица на отворените врати на Патентното ведомство ще се проведе в началото на 2009 година в Техническия университет във Варна. Това съобщи Мария Алексиева, ръководител на Центъра за индустриална собственост във Варна, който работи в структурите на ведомството на кръгла маса, посветена на 20-годишнината от създаването на центъра в града.

Това е и единственият център, осъществяващ подобна дейност във Варна след закриването на аналогичната институция в Пловдив.

По думите на Алексиева, информационната инициатива вероятно ще се проведе през февруари, като това предстои да бъде доуточнено в разговори между ръководството на Патентното ведомство и ректора на Техническия университет доц. Овид Фархи.

Тя допълни, че за Седмицата на отворените врати ще бъдат командировани специалисти от ведомството, които ще отговарят на абсолютно всички въпроси, свързани със защитата на индустриална собственост, в специализирания център във ВУЗ-а, какъвто е разкрит и във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".

Председателят на Патентното ведомство Красимир Манев заяви, че през следващата година институцията ще води цялостна политика за повишаване на правната култура в университетите в страната, като чрез повишеното взаимодействие с академичните структури се очаква да се стигне до важни технически решения, които да бъдат в последствие комерсиализирани и да доведат до конкретни икономически ползи.