Да преподават на английски в родните университети?!

loading...

"В българските университети да се преподава на английски език. Това ще бъде едно от главните изисквания пред висшето образование в следващите 10 години", заяви вчера ректорът на Нов български университет доц. Сергей Игнатов по време на дебат за предизвикателствата пред образованието, пише Монитор.

"Наложителна е смяна на езика на преподаване. Не можем да очакваме, че ще дойдат чужди студенти у нас и ще учат в продължение на година-две български език, както е сега", допълни Игнатов. Той каза още, че университетите трябва да се отворят и да съществуват в мрежа помежду си, за да може да има добра комуникация помежду им.

Министър Даниел Вълчев призна, че днешната глобална информационна мрежа много променя ситуацията в образованието и ролята на учителя изобщо.

"Той трябва да даде скелета от важните акценти в обучението, а ученикът ще си сложи сам допълнителните панели, които го интересуват", сподели министърът. Вълчев не скри, че у нас има проблем с образоването на определени рискови групи сред населението.

В същото време, все повече българи се насочват към школите за изучаване на английски език, където в специализирани курсове по английски усвояват по-бързо и качествено езикa на Шекспир.