Alumni Book - първата Книга на завършили у нас

loading...

Петдесет компании ще получат първата Книга на завършили у нас (Alumni Book) още преди тя да излезе от печат. Книгата се издава от Сдружение на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", има тираж 3000 бр., предоставя 500 контакта и 2 азбучни указателя за търсене по собствено име на завършилия и по компанията, в която работи.

Фирмите, които проявяват интерес към нея, са от сферата на банките и небанковите дружества, консултантския бизнес, бързооборотните стоки, автомобилното производство, подбора на персонал, IT, бизнес медии и др. Те познават качеството на завършилите факултета.

Според независимо проучване възпитаници на Стопанския се реализират успешно поради 3 причини: добра икономическа и юридическа подготовка, високо ниво на владеене на чужди езици и солидно обучение по съвременни софтуерни приложения.

"Възстановяването и поддържането на база данни с алумни е много трудна задача", споделя Цветан Лъжански, Главен изпълнителен директор на "Девин" АД и Председател на Борда на Сдружението на завършилите факултета, което издава Книгата. "Не е лесно да се намерят следите на колегите от първия випуск - завършилите през 1995 г. За да ги открием, използвахме различни средства - имейли, ежегодния ни бал, лични контакти."

"Амбицията ни е през следващите една-две години да "издирим" и включим в Книгата актуалните координати на всички около 3000 завършили Стопанския факултет", споделя Ивайло Ботев, Главен мениджър на специализираното дружество за бизнес-ипотечно кредитиране "Кредитекс" и един от авторите на идеята за Книгата.

"Част от завършилите все още не са запознати с начинанието, други не осъзнават смисъла на исканата информация, въпреки че са положително настроени, а много навярно просто нямат време. За да ги улесним, разработихме и "качихме" на сайта ни специален формуляр за актуализиране на данните, попълването на който отнема по-малко от минута", допълва той.

Само три университета у нас работят по издаването на Книга на своите алумни - Американският университет, Нов български университет и Стопанският факултет на СУ. Първите два не събират информация за реализацията на всичките си възпитаници, а само на онези, които отговарят на определени критерии. Стопанският факултет е единственият, който иска да намери актуалните данни и месторабота на всички завършили.

Според рейтинга на университетското икономическо образование в България на Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР) и в.Пари възпитаниците на Софийския университет са сред най-предпочитаните от работодателите. Стопанският факултет на СУ е в топ 3 на най-добрите икономически академични институции в България.