Българи се пишат румънци за безплатно висше

loading...

За последните 10 години немалко български младежи от Силистра са заминали да учат безплатно в Румъния, като са се представили за потомствени румънци. За това алармираха от силистренската организация "Бъдеще 2008", чиято основна цел е да защитава интересите и да поддържа връзки с етническите българи в северната ни съседка, пише в днешния си брой Монитор.

Според председателя Ивайло Ангелов не е редно българи да се представят за румънци дори и срещу това да получават безплатно висше образование.

По неофициална информация в момента по този начин в румънски висши учебни заведения учат 50-ина младежи от Силистра. За това бил необходим само един документ, който удостоверява, че бабата или дядото са родени на територията на днешна Румъния.

А такива случаи в крайдунавския град не са единични, тъй като през 50-те години на миналия век много българи са напуснали Румъния и са се преместили да живеят в Силистра.

Кандидат-висшистите полагали само един елементарен писмен тест и следването им било осигурено.

В Румъния обаче се получавали комични ситуации. Нашите младежи не знаели и думичка от езика на комшиите и предизвиквали учудване сред своите състуденти, които макар и да са румънци си плащали за образованието.