50 000 българи са функционално неграмотни

loading...

Около 50 000 души в страната принадлежат към групата на функционално неграмотните. Това каза д-р Мария Тодорова, директор на Сдружението на германските народни университети, предаде агенция Фокус.

Международната институция подпомага образованието и обучението на възрастни в контекста на ученето през целия живот. Д-р Тодорова е модератор в втория панел на заключителната конференция по проекта, реализиран от Министерство на труда и социалната политика (МТСП) "Популяризиране на ученето през целия живот", по време на който, трябва да бъдат определени основните дейности по приетата Национална стратегия за учене през целия живот за периода 2008 - 2013 г.

Тодорова обясни, че функционално неграмотни са хората, които са учили до четвърти или шести клас и след това са се оженили или им се е случило нещо, което е прекъснало образованието им. Обикновено те искат да завършат по-висока степен на образование - основно или средно.

"Това ще им даде възможност да заемат по-добри места на пазара на труда", подчерта д-р Тодорова. Тя обясни, че по ОП "Развитие на човешките ресурси" има заложени средства, които ще позволят ограмотяването да се реализира от училищата. "Така училищата ще отворят своите врати за ограмотяване на възрастните хора. Те ще могат да завършат поне четвърти клас, за да им се издава диплом за завършено начално образование и по този начин да им се дава достъп до професионално образование", каза още д-р Тодорова.

Друг проект, по който организацията е партньор на МТСП, е обучението на безработни в атрактивни професии. По него за аниматори в туризма се обучават по 14 души в Белоградчик и в Добрич. Резултатите от проведеното за миналата година обучение са много добри, тъй като всички участници завършили курса на обучение по масаж в Сандански са се реализирали в професията. По думите на д-р Тодорова не трябва да се забравя, че реализацията им зависи от потребностите на пазара на труда и от тяхната мобилност.