Българските училища не са развъдник на корупция!

loading...

Не бива да се остава с впечатление, че българските училища или българските университети са някакъв развъдник на корупция. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по повод днешния международен ден за борба с корупцията, предаде Агенция Фокус.

Даниел Вълчев посочи, че в действителност има такива случаи. "Когато една система с последователни усилия се осветява и има външен контрол и външни форми на оценяване, постепенно тя се изчиства от такива прояви," заяви Вълчев.

Той посочи, че предстои въвеждането на регистър на дипломите за висше образование със съответни защитни механизми - холограмни стикери. "Не бива да се остава с впечатление, че учителите и професорите са носители на корупция", заяви министърът на образованието. "Обикновено това е престъпление, което остава ненаказано и неразкрито, тъй като обикновено и двете страни имат интерес да го запазят в тайна", обясни Вълчев по отношение на корупцията. По отношение на обучението на децата по правата на човека, просветният министър посочи, че такова има и се състои в часовете на класа.

Даниел Вълчев в качеството си на председател на Националната комисия за борба с трафика на хора заяви, че в последните години се е засилило международното сътрудничество. Той каза още, че основната е превантивната работа. Вълчев подчерта, че трафикът на хора в Европа не намалява. По думите му се очаква значително да се увеличи трафика с цел трудова експлоатация.

"Ние тепърва ще усетим тежестта на икономическата криза. При наличие на повече безработица хората стават по-податливи на трафик на хора с цел трудова експлоатация", посочи Даниел Вълчев.